3 voordelen van eiwitshakes bij het afvallen

Wil jij graag afvallen en je beter in je eigen lichaam voelen? Om gewicht te verliezen is het belangrijk dat je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Op deze manier gaat je lichaam vetreserves verbranden voor energie. Het verlagen van je calorie-inname en afstemmen van je sportgedrag hierop noemen we ook wel droogtrainen. Veel krachtsporters beginnen hiermee richting de zomer, om hun vetpercentage te verlagen. Het gebruik van een eiwitshake kan hier bij helpen. In deze blog vertellen we je 3 voordelen van eiwitshakes bij het afvallen!

De basis voor afvallen

Voordat we dieper ingaan op de voordelen van eiwitshakes bij het afvallen, kijken we even kort naar de basis voor het afvallen. De energiebalans is altijd leidend als je gewicht wil verliezen. Dit betekent dat je dagelijkse calorieverbruik hoger moet zijn dan je calorie-inname uit eten en drinken.

Energiebalans = calorieën in versus calorieën uit.

Krijg je meer calorieën binnen dan je lichaam nodig heeft? Dan zal je aankomen. Verbruik je meer calorieën dan je uit je voeding haalt? Dan za je afvallen. Natuurlijk betekent dit niet dat je zo min mogelijk moet gaan eten. Het is belangrijk om te berekenen hoeveel energie jouw lichaam dagelijks verbruikt en daar vervolgens 300 – 500 kcal onder te gaan zitten. Zo krijgt je lichaam wel voldoende voedingsstoffen binnen en val je op een gezonde manier af.

Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel

Een belangrijk voordeel van eiwitshakes bij het afvallen is dat ze een langer verzadigd gevoel geven. Eiwitten worden langzamer opgenomen door het lichaam dan koolhydraten en zorgen voor een minder hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Doordat jij langer verzadigd bent is de kans kleiner dat je tussendoor gaat snacken.

Bij het verlagen van je vetpercentage is het nodig om je calorie-inname te verlagen. Als je hierbij vaak trek hebt, wordt de kans groot dat je toch meer gaat eten dan eigenlijk de bedoeling is. Door je eiwitinname te verhogen ben je langer verzadigd. Op deze manier wordt het makkelijker om jouw dieet vol te houden.

Een eiwitshake bevat weinig calorieën

Daarnaast bevat een eiwitshake weinig calorieën. Dit maakt zo’n shake een perfecte toevoeging op je gezonde eetpatroon. Je krijgt eenvoudig een flinke hoeveelheid eiwitten binnen, zonder daarbij ook veel koolhydraten en vetten binnen te krijgen. De beste eiwitshakes hebben een zeer hoog eiwitgehalte en zijn nagenoeg vrij van suikers en vet.

Omdat je bij het afvallen een hogere behoefte een proteïnen hebt is het nuttig om een eiwitshake te gebruiken. Zo geef je jouw lichaam de eiwitten die het nodig heeft voor het herstel van je spieren na het trainen en blijf je netjes onder je caloriebehoefte.

Goedkope bron van eiwit

Tot slot is de prijs van eiwitshakes laag in vergelijking met andere eiwitrijke voedingsmiddelen. Voor producten als kip of vis betaal je omgerekend meer dan voor een eiwitshake. Zeker wanneer je een grootverpakking eiwitpoeder koopt (bijvoorbeeld een zak van 4 of 5 kilogram). Neem je dan een eiwitshake met 30 gram poeder dan kost dit je vaak niet meer dan 60 eurocent.

Het is dus ook vanuit financieel oogpunt een slimme keus om eiwitshakes te gebruiken bij het afvallen. Natuurlijk betekent dit niet dat je de hele dag op eiwitshakes moet teren. Normale voeding blijft de basis van gezond afvallen. Met een goede eiwitshake kun je het proces echter ondersteunen en kun je jouw vetpercentage op een gezonde manier verlagen.

Gebruik jij eiwitshakes?

Tags: