Koolhydraatarme recepten doen meer dan je helpen afvallen

Wil jij afvallen? Ben je te zwaar en heb je al van alles ondernomen om lichter te worden? Dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen gaan op zoek naar manieren om gewicht te verliezen en kilo’s te verbranden. Of je nu 5 kilo wil verliezen of 10 kilo wil verbranden, koolhydraatarme recepten zijn de manier bij uitstek om dat voor elkaar te krijgen.
Maar er is meer. Want koolhydraatarme recepten helpen je niet alleen bij het afvallen! Er zijn veel meer voordelen te benoemen aan koolhydraatarme recepten. Graag vertellen we je in dit artikel wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen met goede koolhydraatarme recepten.

Afvallen is natuurlijk nummer 1
De reden dat jij voor koolhydraatarme recepten hebt gekozen is waarschijnlijk omdat je ergens gelezen of gehoord hebt dat ze je helpen bij het afvallen. Dat is dan ook de belangrijkste reden voor veel mensen om koolhydraatarm te gaan koken. Hoe kan het nu dat recepten je helpen om af te vallen? Dat is vrij eenvoudig. Koolhydraatarme recepten bevatten veel minder ongezonde koolhydraten en dus ook minder suikers. Aangezien die er vaak de oorzaak van zijn dat je dikker wordt, is het dus heel goed om die buiten beschouwing te laten. Hoe minder koolhydraten je tot je neemt, hoe meer energie je ook echt verbrandt. De energie die je niet verbrandt kan dus niet worden opgeslagen als lichaamsvet. Met andere woorden: je kan hier niet dikker van worden!
Maar laten we ook eens verder kijken dan dat. Welke voordelen zijn er nog meer?

Lagere bloeddruk
Om te beginnen levert een koolhydraatarm gerecht je een veel lagere bloeddruk op. Doordat zout ook in veel van deze gerechten ontbreekt, neemt je natriumgehalte af. Natrium zorgt normaliter voor een te hoge bloeddruk en zorgt er dus in een koolhydraatarm recept voor dat je bloeddruk verder afneemt.
Je merkt dit onder meer doordat je minder snel last hebt van hartkloppingen en oorsuizen.

Hart- en vaatziekten
Dat brengt ons ook gelijk naar het volgende voordeel van koolhydraatarme gerechten: hart- en vaatziekten krijgen nauwelijks ruimte als jij je houdt aan een goed en stevig koolhydraatarm dieet. Hart- en vaatziekten zijn immers het gevolg van ongezonde voeding en te lang ongezond leven. Je hart krijgt het zwaar te verduren. Er is in het westen veel zorg over de hoeveelheid hart- en vaatziekten waar mensen mee te kampen hebben. Sterker nog: hartproblemen zijn doodsoorzaak nummer 1.

Verminder de kans op suikerziekte
Weer zo’n mooi voorbeeld van koolhydraatarme recepten is dat ze de kans op diabetes type 2 verminderen. Suikerziekte krijgt veel minder ruimte, omdat je veel minder suiker (glucose) binnenkrijgt met dergelijke recepten. Ook wanneer er al sprake is van suikerziekte, kun je de hoeveelheid insuline die je in moet spuiten verlagen door meer koolhydraatarme gerechten te eten en te drinken. Let er wel op dat je dit met de huisarts kortsluit en niet op eigen initiatief minder insuline gaat spuiten!

Lagere cholesterolwaarde
Gezonde voeding zal ook je cholesterolwaarde doen zakken. Een hoog cholesterol komt tot stand met ongezonde voeding. Je snapt dus dat je cholesterol omlaag schiet als je gezonder gaat eten en meer koolhydraten achterwege laat. Je cholesterolgehalte is heel erg belangrijk, omdat het ook een oorzaak kan zijn voor hart- en vaatziekten als je waarden verkeerd zijn. Goed om rekening mee te houden, dus!

Minder kans op depressie
Tot slot zijn mensen die koolhydraatarm eten en drinken vaak een stuk gelukkiger. Dat komt omdat ze lekker in hun vel zitten. Ze zijn niet ziek, zwak en misselijk en komen vaak snel op gewicht. Dat leidt tot zelfvertrouwen en vermindert de kans op een depressie.
Het mag duidelijk zijn: afvallen is bij lange na niet de enige reden om over te gaan tot het eten van meer koolhydraatarme recepten.