Groene smoothies passen heel goed bij een koolhydraatarm dieet en eiwitdieet

Als je een koolhydraatarm dieet volgt of wanneer je een eiwitdieet naleeft, kom je er vaak gerechten tegen die je als ontbijtgerecht misschien wat apart vindt. Veel groenten en soms zelfs vlees of vis, bijvoorbeeld in een omelet of salade. We snappen dat dit niet altijd even lekker is, zeker niet als je net begonnen bent. Een goed alternatief is de groene smoothie.
Met een groene smoothie kun je veel groenten en fruit in één keer nuttigen. Het voordeel is niet alleen dat je hiermee een gezond ontbijt hebt, maar ook krijg je hier meer energie van en een verzadigd gevoel.

Groene smoothies
Wat zijn nu precies die groene smoothies? Als je niet weet waar we het over hebben, lees je het beste even deze alinea. Groene smoothies zijn een vorm van smoothies zoals je die misschien kent, maar dan zonder yoghurt en ijs. In plaats van yoghurt en ijs is de basis gewoon water, aangevuld met groenten en fruit. De verdeling is vaak een derde water, een derde fruit en een derde groente. Veel gebruikte groenten zijn spinazie, broccoli en komkommer. Voor fruit wordt citroen vaak gebruikt, maar ook appel en sinaasappel kom je veelvuldig tegen. Je kunt zowel vers fruit als ingevroren of ingeblikt fruit gebruiken.
De smoothie blender je en kun je vervolgens drinken. Wanneer deze te vast is, voeg je nog wat meer water toe.

Afvallen met groene smoothies
Het is niet zo dat een groene smoothie zelf helpt bij het afvallen. Dat is meer een bijeffect. Want doordat je bij je ontbijt een groene smoothie eet, zal je tot aan de lunch nauwelijks trek hebben in andere tussendoortjes. Dus geen koekjes en snoep meer, maar ook geen boterhammen meer. En daarmee behaal je veel winst, want brood zit boordevol koolhydraten.
Een groene smoothie is dus een prima start van de dag en past prima binnen zowel een koolhydraatarm dieet als een eiwitdieet.

Koolhydraatarm dieet en eiwitdieet
Een koolhydraatarm dieet streeft net als een eiwitdieet naar een andere verdeling van je voedingsstoffen. In plaats van veel koolhydraten, ga je meer eiwitten eten en probeer je het gebruik van koolhydraten in je voeding te verkleinen. Op die manier kun je genoeg energie uit je voeding halen en lekker de dingen doen die je op een dag moet doen, zonder dat je aankomt. Vetmassa wordt namelijk niet langer opgeslagen.
Binnen zowel een koolhydraatarm dieet als een eiwitdieet worden suggesties gedaan om ei te eten als ontbijt. Ook vlees en vis komen daarin voor. Maar het kan zijn dat je daar geen liefhebber van bent of ’s ochtends moeite hebt met ontbijten. Als je dan toch gezond wil doen en je aan het dieet wil houden, kun je dus prima een groene smoothie bereiden. Het grote voordeel van groene smoothies is dat je ze ook eenvoudig mee kan nemen naar je werk. Zo kun je hem ook later op de ochtend nuttigen.

Nog meer effecten
Los van het idee dat een groene smoothie een prima onderdeel is van een koolhydraatarm of eiwitrijk ontbijt, levert een groene smoothie je ook nog eens veel energie. Dat komt omdat je in één keer 2 ons groenten en 2 stuks fruit krijgt toegediend. Voor veel mensen is dat voordelig, want in de ochtend kunnen ze wel wat extra energie gebruiken!