5 tips die je helpen bij het kiezen van een gehoorapparaat

Heb je een gehoorapparaat nodig? Dan kan de keuze nogal overweldigend zijn. Tegenwoordig bestaan er namelijk meer dan 1500 verschillende hoortoestellen. Van toestellen in je oor tot er achter en van een simpel model tot aan de nieuwste snufjes. Dus heb je moeite met het kiezen van een gehoorapparaat? Lees dan snel verder want wij geven we je in deze blog een aantal tips die je helpen bij het kiezen! 

Welk type hoortoestel? 

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen wat voor soort type hoortoestel je wilt. Kies je voor een oplaadbare hoortoestel of wil je liever eentje met vervangbare batterijen? Het werkt in principe allebei prima, maar wanneer je een hoortoestel wilt met vervangbare batterijen raden wij het aan om alleen gebruik te maken van Rayovac 312 batterijen. Deze zijn duurzaam, zijn voor iedereen betaalbaar en hebben een lange levensduur. 

In-het-oor of achter-het-oor hoortoestel?

Vervolgens is het aan jou de taak om te bepalen of je een in-het-oor of achter-het-oor toestel wilt. De meeste Nederlanders kiezen voor een hoortoestel achter het oor. Voor mensen met een gehoorverlies in hoge tonen is dit de beste optie. Een toestel achter het oor sluit je gehoorgang niet af, waardoor het geluid dat je nog wel hoort niet wordt geblokkeerd. Zo’n hoortoestel voegt in dit geval alleen die hoge tonen die je minder hoort weer toe. 

Een in-het-oor hoortoestel valt minder op, maar laat ook bijna geen ruimte meer over voor geluid om erlangs te gaan. Daarnaast kan het een afgesloten gevoel geven of zorgen dat je eigen stem vervelend klinkt. 

Nieuwste technologie?

Veel Nederlanders willen altijd voorzien zijn van de nieuwste technologie en snufjes. Zo ook met hoortoestellen. Let alleen wel op of dit vergoed wordt. Sommige nieuwe hoortoestellen hebben allerlei handige snufjes, waardoor je ‘m bijvoorbeeld met je smartphone of televisie kunt verbinden, of met je eigen stemherkenning of locatieherkenning. Dat zijn leuke extraatjes, maar daarvan is het niet altijd aangetoond dat je iemand beter kunt verstaan. Het is leuk om te hebben, maar dus zeker geen must! 

Keurmerk 

Of je nu naar een speciaalzaak gaat of een landelijke keten, let erop dat de winkel het keurmerk StAr (Stichting Audicienregister) heeft. Op de website van hen vind je een overzicht van alle winkels met dit keurmerk. Op deze manier heb je toch net even wat meer zekerheid van een goed hoortoestel.