Koolhydraatarm eten als medicijn

Het klinkt misschien raar maar koolhydraatarm eten is eigenlijk gezond eten. Dat komt omdat je minder toegevoegde suikers eet en meer groente en fruit. Groente en fruit bevatten natuurlijk ook wel suiker maar dat zijn natuurlijke suikers dus dat kan opzich geen kwaad. Veel mensen eten koolhydraatarm omdat ze willen en gezonder willen gaan leven. De koolhydraatarme recepten van koolhydraatarmdieet.nl

Producten die je wel mag eten in het koolhydraatarm dieet

  • Vlees: rundvlees, varkensvlees, gevogelte, wild, lamsvlees. Ook de vetrandjes is geen probleem. Geen gepaneerd vlees.
  • Vis: alle soorten mag maar het beste is vette vis. Zalm, makreel, haring en paling zit overvol goede vetten.
  • Eieren: gebakken, roerei, gekookt en omelet het mag allemaal.
  • Vetten: het is belangrijk dat je voldoende vetten binnen krijgt. Gebruik olijfolie om in te bakken of kokosolie. Neem wat ongezoete slagroom in je koffie.
  • Groente: bloemkool, broccoli, spruitjes, andijvie, aubergine. Groenten die boven de grond groeien, bevatten de minste koolhydraten. Haal je koolhydraten grotendeels uit groente. Komkommer, tomaat, avocado, champignons, sla, ui, peper kun je een heerlijke salade van maken.
  • Zuivel: neem de vette variant, dus echte roomboter. Volle kwark, Griekse yoghurt. Vette roomkaas is ook toegestaan evenals slagroom. Heb je trek in kaas eet dan de 48+ variant. Vind je melk lekker neem dan volle melk aangezien halfvolle melk suiker bevat.
  • Noten: bij voorkeur ongezouten en ongebrande noten. Amandelen, walnoten, hazelnoten en cashewnoten is heerlijk als snack in de avond. Beperk het wel tot een kleine hoeveelheid.
  • Fruit: kies voor fruit dat weinig koolhydraten bevat zoals blauwe bessen, frambozen en aardbeien.

Voor en nadelen van een dieet laag in koolhydraten

Atleten ondervinden een prestatieverbetering door het volgen van een koolhydratenarm dieet. De spiergroei wordt gestimuleerd door de inname van eiwitten en gezonde vetten, vet kan eenvoudig worden verbrand voor energie. Het vet wordt snel omgezet in energie die de atleet een snelle en effectieve energiebron geeft voor een wedstrijd of training. Vaak ontstaat een dip na een training, door het volgen van een koolhydraatarm dieet vindt er geen daling plaats van de energie. Het energieniveau is stabieler.

Het lichaam past zich aan

Een van de nadelen van koolhydraatarm eten dat het een tijdje kan duren voordat het lichaam is aangepast aan de nieuwe energiebron. Het kan weken of zelfs maanden duren voor je prestatieverbeteringen ziet. Wanneer je minder koolhydraten eet zal je in het begin last hebben van lusteloosheid of andere onaangename symptomen. Hierdoor vervallen veel mensen in hun oude eetgewoonte voordat ze de voordelen hebben ervaren. Je lichaam zal zich moeten aanpassen aan het eetpatroon zonder suiker.