incontinentie, gebruik incontinentiemateriaal

Incontinentie is een vervelende aandoening waar veel mensen last van krijgen. Vooral op een oudere leeftijd kan het zijn dat je sneller last krijgt van urineverlies. Het gebruik van incontinentiemateriaal is belangrijk en dit moet goed gebruikt worden. Het maakt namelijk het verschil tussen doorlekken en droog blijven. Urine kan zorgen voor huidirritatie als het met elkaar in aanraking komt. Door middel van incontinentiemateriaal kun je dit voorkomen en kun je zorgen voor een gezonde huid. Wel is het van belang dat je voor incontinentiemateriaal kiest dat lekker zit en bijvoorbeeld niet schuurt. Er zijn verschillende varianten en je moet goed kijken welke je wilt gebruiken. In dit artikel kun je daar meer over lezen en kun je erachter komen.

Verschillende vormen incontinentiemateriaal

Zoals je weet zijn er verschillende vormen van incontinentiemateriaal. Deze verschillen in werking, maar ook in het materiaal. Je wilt natuurlijk dat het incontinentiemateriaal lekker zit en niet je huid irriteert. Hiervoor moet je kijken naar de stof, maar ook naar de grootte van het materiaal. Ook kun je een keuze maken tussen een zelf aanleggen materiaal of juist een liggend aanleggen variant. Het is wel van belang dat je bij incontinentiemateriaal een goede onderbroek aantrekt die over het materiaal zit. Zo kan het materiaal in bedwang worden gehouden en heb je hier helemaal geen last van. Veel mensen met last van incontinentie kunnen ook gebruikmaken van maandverband, wanneer dit niet werkt, kun je overstappen naar een luier.

Drink genoeg

Als je last hebt van incontinentie, is veel drinken van een groot belang. Doordat je minder drinkt en bang bent voor urineverlies, kan het zijn dat je een blaasontsteking krijgt. Genoeg drinken zorgt namelijk ervoor dat je urine dun blijft. Drink je te weinig? Dan wordt het urine dik en kan het zijn dat je sneller een blaasontsteking krijgt, zo ontstaan bacteri├źn sneller in je blaas. Het is van belang dat je genoeg drinkt en het liefst genoeg water. Te veel koffie kan ook zorgen voor urineverlies en dit wil je het liefst vermijden.

Eet gezond

Heb je last van incontinentie en heb je overgewicht? Dan is er een grote kans dat incontinentie ontstaan door het overgewicht. Dit komt doordat er druk op het bekkenbodem komt en hierdoor krijg je sneller last van urineverlies. Het is van belang dat je gezonder eet, zodat je ook daadwerkelijk kunt afvallen. Ook wil je genoeg vezels eten en is dit onmisbaar voor een gezonde spijsvertering. Ben je weer helemaal op gewicht en eet je genoeg vezels? Dan is er een grote kans dat je minder last krijgt van incontinentie, ideaal toch?

Als je aan het afvallen bent, kun je ook speciale oefeningen uitvoeren voor je bekkenbodem. Dit moet ervoor zorgen dat de spieren rondom je bekkenbodem een stuk sterker worden. Op deze manier kun je het beter sturen en zorgt dit uiteindelijk voor minder urineverlies. Weet je niet hoe je de oefeningen moet uitvoeren? Schakel een fysiotherapeut in die je hiermee goed kan helpen en eventueel geschikt incontinentiemateriaal kan aanraden.

Tags: