Hoe werkt zelf bier brouwen eigenlijk?

Kun jij ook zo genieten van een biertje? Hoe wordt het eigenlijk gebrouwen en waarom wordt bier brouwen gezien als een ambacht? In dit blog gaan wij je meer vertellen over zelf bier brouwen en op deze manier krijg jij veel meer respect van de brouwers die door weer en wind bezig zijn om voor jou een top bier te maken. Is het echt zo moeilijk om bier te brouwen of wordt het gruwelijk overschat. Zeer interessant en leesvoer voor de echte liefhebbers.

Waar begint bier brouwen

Het proces van bier brouwen gaat door vele stappen. Een brouwerij ontvangt granen altijd via een mouterij. Graan vanuit het veld kan niet direct verwerkt worden tot bier en moet dus eerst gemout worden. Het gemouten graan wordt geschroot en dat is geschikt om naar de volgende stap in het bier brouwen te gaan, namelijk maischen. Door de granen op een constante temperatuur te houden komt er zetmeel vrij wat weer wordt omgezet in suikers. Suikers zijn in de laatste stap van het bier brouwen nodig om alcohol te produceren. Het alcohol wordt gevormd door de gist. Uiteraard heb je ook hop nodig tijdens het bier brouwen. Hop gebruik je om het bier smaak en bitterheid te geven.

Een veel gemaakte fout met bier brouwen is dat mensen geen geduld hebben. Behalve alle skills die je nodig hebt om bier te brouwen, is geduld ook een zeer belangrijke factoor. Bier laten rijpen maakt het in veel gevallen een stuk lekkerder. Zware bierstijlen hebben het nodig om wat langer te staan. Vergeet deze tip van ons niet!

Kun je zelf bier brouwen?

Het is ook mogelijk tegenwoordig om zelf bier te leren brouwen. Er zijn veel stappen plannen te vinden op het internet waar wordt uitgelegd hoe bier brouwen werkt. Je kunt zelf opzoek gaan naar ingredi├źnten en recepten zelf samenstellen, maar er zijn ook aanbieders van bierbrouw pakketten. Met een bierbrouw pakket kun je direct aan de slag om het bier in eigen keuken te maken. Leer het proces en kom erachter hoe interessant het wel niet is. Pas wel op, bier brouwen kan verslavend werken.

Tags: