Wanneer moet je voedingssupplementen gebruiken?

Voedingssupplementen kunnen een mooie aanvulling zijn op je dieet. Belangrijk om te weten is dat ze geen vervanging zijn van een goed dieet. Wij zochten voor je uit wanneer het zin heeft om voedingssupplementen te gebruiken.

Een gezonde basisvoeding

Een voedingssupplement wat veel gebruikt wordt is een multivitamine supplement. Sommige mensen hebben het idee dat ze hiermee hun ongezonde eetgewoonten kunnen compenseren. Maar als je streeft naar een optimale gezondheid dan zal op de eerste plaats je basisvoeding op orde moeten zijn.

Een gezonde basisvoeding bestaat uit dagelijks 250 gram groenten, 200 gram fruit, volkoren graanproducten, gezonde vetzuren, essentiële aminozuren en complexe koolhydraten.

Misschien net zo belangrijk is waar een gezonde basisvoeding niet uit bestaat. Wil je gezond eten dan vermijd je zoveel mogelijk voedingsmiddelen waarin toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetzuren zitten.

Als je regelmatig ongezonde voeding eet zoals pizza’s, frietjes en fastfood dan krijg je minder voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zijn door de intensieve bewerkingen grotendeels verloren gegaan. Nu kan je dit verlies van voedingsstoffen wel wat compenseren met voedingssupplementen maar het probleem blijft dan dat je wel toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetzuren hebt gegeten.

Met name toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zijn slecht voor de gezondheid. Dit komt door het effect op de bloedsuikerspiegel wat ze hebben. De bloedsuikerspiegel wordt door het eten van deze snelle suikers te hoog en te onstabiel. Dit verhoogt het risico op chronische ziekten.

Het is daarom beter om gezond te eten en dit waar nodig aan te vullen met voedingssupplementen.

Vitamine D supplementen

Een voedingssupplement wat eigenlijk iedereen in de wintermaanden zou moeten eten is vitamine D. Deze vitamine is betrokken bij tal van processen in het lichaam. Zo is deze vitamine nodig voor het immuunsysteem, aanmaak van hormonen en de opname van calcium.

Door een vitamine D tekort kan je botontkalking krijgen omdat calcium dan niet meer goed opgenomen wordt.

Als we een vitamine D tekort hebben dan kunnen we daar neerslachtig en depressief van worden.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Van april tot en met september is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Hiervoor moet je je dagelijks minimaal 20 minuten bloot stellen aan het zonlicht.

Omdat de zon in de herfst en winter niet krachtig genoeg is om vitamine D aan te maken krijgen veel mensen in de winter een tekort aan vitamine D. Je merkt dit als je somberder wordt.

Vitamine D zit ook in bepaalde voedingsmiddelen. Het probleem is dat dit in slecht een beperkt aantal voedingsmiddelen voorkomt. Het zit in het vet van vette vissoorten en in het vet van vrije uitloop eieren. Wil je verzekerd zijn van voldoende vitamine D dan slik je in de wintermaanden een vitamine D supplement. Als je in de zomer regelmatig buiten bent dan hoef je dit in de zomermaanden niet te slikken.

Vitamine C

Vitamine C is erg belangrijk voor de weerstand. Het is een antioxidant die in groenten en fruit zit. Omdat deze vitamine in water oplosbaar is wordt deze niet in het lichaam opgeslagen. Je kunt er dus geen voorraad van opslaan. Het is daarom belangrijk dat je deze vitamine dagelijks binnen krijgt.

Vitamine C zit in groenten maar lost deels op als je groente kookt. Het is daarom goed om ter aanvulling een vitamine C supplement te gebruiken. Mensen met een zwakke weerstand hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C. Voor deze groep mensen is het raadzaam om een vitamine C supplement te gebruiken.

Ook voor mensen die moeite hebben om aan hun dagelijkse portie vitamine C te komen zijn vitamine C supplementen aan te raden. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente is 250 gram en 200 gram fruit.

Vitamine B12

Vitamine B12 is betrokken bij het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Heb je een vitamine B12 tekort dan kan je bloedarmoede krijgen. Dit is te merken aan een ernstige vermoeidheid.

Het lichaam kan vitamine B12 niet lang opslaan. Het is daarom goed om regelmatig voedingsmiddelen te eten waar vitamine B12 in zit. Vitamine B12 zit met name in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas en eieren.

Vegetariërs en veganisten hebben hierdoor een groot risico op een vitamine B12 tekort. Een vitamine B12 tekort kan ook het gevolg zijn van een slechte opname van voedingsstoffen. Dit kan het gevolg zijn als je darmproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld coeliakie.

Eet je geen of weinig voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong dan is het goed om een vitamine B12 supplement te gebruiken. Ook als je voeding slecht opneemt of een geschiedenis hebt met bloedarmoede is het goed om vitamine B12 als supplement te gebruiken.

Foliumzuur

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Alle zwangere vrouwen moeten een foliumzuur supplement slikken als ze zwanger willen worden of als ze net zwanger zijn.

Foliumzuur zorgt ervoor dat de baby in de eerste weken beter groeit. Ook verkleint foliumzuur de kans op een geboorteafwijking van het kind.

Foliumzuur is betrokken bij de celdeling. Om deze reden is het zo belangrijk voor de ongeboren baby. Een baby groeit door de cellen te delen.

Foliumzuur zorgt er ook voor de ongeboren baby de aminozuren beter kan opbouwen. Het lichaam is feitelijk opgebouwd uit aminozuren (eiwitten).

Omdat het lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken zal deze vitamine uit de voeding moeten komen. Het zit in groene bladgroenten en citrusvruchten. In kleinere hoeveelheden zit het ook in volkoren granen, zuivel, vlees en peulvruchten.

Omdat de behoefte tijdens de zwangerschap groter is dan normaal is het goed om een foliumzuur supplement te slikken. Speciaal voor zwangere vrouwen wordt dit verkocht in de juiste dosis.

Omdat je niet gelijk weet of je zwanger bent is het advies om al foliumzuur te gaan slikken als je zwanger probeert te worden.