De meest verslavende voedingsmiddelen

Meer dan 20% van de mensen lijdt wellicht aan een voedselverslaving, of heeft bepaalde gewoontes die de kant van verslaving opgaan. Dit getal is nog hoger bij zwaarlijvige mensen. Voedselverslaving betekent verslaafd zijn aan voeding, net zoals drugsverslaafden verslaafd zijn aan drugs. Mensen met een voedselverslaving hebben geen controle over het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Maar je raakt niet verslaafd aan zomaar een voedingsmiddel; bij sommige etenswaren loop je veel meer kans op verslavingssymptomen dan bij andere.

De 18 meest verslavende voedingsmiddelen

Het zal geen verbazing wekken dat de meeste etenswaren die als verslavend werden beoordeeld bewerkte voedingsmiddelen betrof. Deze voeding bevat vaak veel suiker, vet, of beide. Het getal dat steeds na elk voedingsmiddel vermeld wordt is de gemiddelde score die in het hiervoor genoemde onderzoek werd gegeven, op een schaal van 1 (helemaal niet verslavend) tot 7 (extreem verslavend).

 • Pizza
 • Chocolade
 • Chips
 • Koek
 • Roomijs
 • Patat
 • Cheeseburgers
 • Frisdrank (niet light)
 • Taart
 • Kaas
 • Bacon
 • Gebraden kip
 • Broodjes (onbelegd)
 • Popcorn (met boter)
 • Ontbijtgranen
 • Snoep van gelei (gummybeertjes, tumtum etc.)
 • Biefstuk
 • Muffins

Hoe komt het dat sommige etenswaren verslavend zijn?

Bij verslavende eetgewoontes komt veel meer kijken dan alleen een gebrek aan wilskracht. Er zijn biochemische redenen waarom sommige mensen de controle over hun eetgedrag verliezen. Keer op keer wordt er een verband gelegd met bewerkte voeding, vooral als er veel toegevoegde suiker en/of vet in zit. Bewerkt voedsel is vaak zo ontworpen dat het ontzettend smakelijk en eetlustopwekkend is – het is dus gewoon superlekker.

Ook bevat het grote hoeveelheden calorieën en veroorzaakt het grote bloedsuikerschommelingen. Dit zijn bekende factoren die de hunkering naar voedsel, zogenaamde ‘cravings’, kunnen veroorzaken. De grootste bijdrage aan verslavende eetgewoontes wordt echter geleverd door je hersenen. De hersenen hebben een beloningscentrum, dat oplicht zodra we gaan eten en dat dan dopamine en andere ‘feel good’-stoffen begint af te geven. Dit beloningscentrum verklaart waarom wij bijna allemaal zo genieten van eten. Het zorgt ervoor dat we genoeg eten om alle energie en voedingsstoffen binnen te krijgen die we nodig hebben. Het eten van bewerkte rommel, van junkfood, zorgt voor afgifte van enorme hoeveelheden ‘feel-good’-stoffen, vergeleken met onbewerkt voedsel. Het zorgt voor een veel sterkere ‘beloning’ in de hersenen. Je hersenen gaan dan op zoek naar nog meer beloning, door een enorm verlangen (de cravings) naar dit soort super belonende voeding te veroorzaken. Dit kan dan leiden tot een vicieuze cirkel, die zich uit in verslavende eetgewoontes ofwel voedselverslaving. Hier kan je voor naar een verslavingskliniek om in behandeling te gaan.