Superfoods: hoe gezond zijn ze nou écht?

Er bestaat nogal wat discussie over: superfoods. Zo zegt de een dat het je gezondheid compleet zal veranderen en het onmisbaar is in een gezond en vitaal voedingsschema, terwijl de ander juist zegt dat het alleen een trend is van de laatste jaren en dat de term superfoods zomaar is bedacht. Wij geven onze kant van deze discussie op deze pagina.

Wat zijn superfoods precies

Om te zeggen wat de effecten van superfoods zijn is het allereerst belangrijk om te weten wat ze nou precies zijn. Voedselwaren die een relatief hoge dosering aan voedingsstoffen hebben die kunnen worden gerekend tot de categorie van superfood. Vaak wordt er gekeken naar voedingsstoffen die bijvoorbeeld beschikken over veel vitaminen en mineralen, gezonde vetten etc. Ook is het belangrijk dat ze divers zijn in de voedingsstoffen die ze bevatten. 

Zo zijn bosbessen, avocado’s en verschillende noten en zaden voedingsmiddelen die tot deze categorie worden gerekend. We zien ook steeds meer poeders, die bestaan uit bijvoorbeeld vermalen planten of wortels, die worden gerekend tot de categorie superfoods. Denk bijvoorbeeld aan het poeder maca of tarwegras. Doordat een kleine portie hiervan al zeer veel gezonde stoffen bevat wordt dit dus in de volksmond gerekend tot een superfood. 

Hennepzaad is ook een goed voorbeeld dat wordt gerekend tot de categorie van superfoods vanwege de vele gezonde voedingsstoffen die erin zitten. Het is iets wat je gemakkelijk toe kunt voegen aan bepaalde gerechten en je het betreffende gerecht een boost kunt geven met gezonde stoffen.

Hangt voor een groot gedeelte af van de perceptie

Superfood is dus een term die door mensen kan worden gebruikt om een product aan te duiden als een product met relatief veel voedingsstoffen. Zo heb je dus een indicator of een product relatief gezond is, maar er kan niet worden gezegd dat je alleen nog maar moet richten op deze producten en de waarde daarmee zou overschatten die je er aan hangt. 

Belangrijk voor een gezond dieet is namelijk dat je divers eet, in porties, gevarieerd en daarvoor de juiste producten kiest. Het opnemen van superfoods in je dieet is absoluut een aanrader en komt je gezondheid ten goede, maar dit is dus niet het enige waar je op dient te letten.

Wat wij aanraden is om te kijken naar je huidige eetpatroon en te beoordelen in hoeverre hier alle nodige voedingsstoffen in zitten die je nodig hebt. Probeer van daaruit vebetering aan te brengen om steeds meer gezonde stoffen toe te voegen, zodat jij je gezond en gelukkig zult voelen. Zie dit Engelse artikel met 16 producten die als echte superfood worden gezien.

Tags: