Hoe “smart drugs” ons slimmer maken

Medicinale nootropics

Nootropics – ook wel bekend als “smart drugs” – zijn ware “brainboosters” die bedoeld zijn om de cognitieve functie in de hersenen van gezonde mensen te verbeteren. Deze definitie omvat een breed scala aan producten. Echter zijn de bekendste nootropics Ritalin en Modafinil. Ze verbeteren zowel het geheugen als de focus van een persoon.

Onderzoeken aan sommige universiteiten hebben aangetoond dat tot 35% van de studenten “smart drugs” gebruiken als een hulpmiddel om beter te studeren.

Modafinil kwam voor het eerst op de markt om mensen met narcolepsie te helpen om wakker te blijven. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de potentiële voordelen van modafinil voor verschillende doeleinden. Bij gezonde volwassenen die slapeloos zijn, kan modafinil de stemming verbeteren, zorgen voor een hogere productiviteit en de cognitie verbeteren.

Natuurlijke nootropics

Nootropics kunnen uiteraard ook natuurlijk zijn. Een voorbeeld van een aantal bekende, natuurlijk voorkomende nootropics zijn ginseng en ginkgo biloba. Deze volledig natuurlijke kruidensupplementen kunnen helpen de hersenfunctie te verbeteren door de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar de hersenen te verhogen.

Naast plantaardige bronnen zijn er verschillende B-vitamineformuleringen die nootropische eigenschappen hebben, waaronder B6, B9 en B12.

Aminozuren en essentiële vetzuren worden ook als waardevol beschouwd voor hun nootrope eigenschappen. Ze fungeren als krachtige neurotransmitters in de hersenen, terwijl ze ook zorgen voor de broodnodige ondersteuning van het zenuwstelsel. Zo stimuleren taurinesupplementen de groei van nieuwe hersencellen en kunnen ze ook helpen om de concentratie te verbeteren.

Omega-3 vetzuursupplementen blijken ook de cognitie te verbeteren. waardoor het makkelijker wordt om nieuwe dingen te leren. Daarenboven verbeteren ze ook de stemming van een persoon.

Werken “smart drugs” echt?

Maken deze medicijnen u nu echt slimmer? Dat hangt ervan af. Ze maken het waarschijnlijker dat u uw bestaande intelligentie op productieve wijze kunt gebruiken, zelfs als u de nacht voordien slecht hebt geslapen. Echter zal iemand na het innemen van deze pillen plotseling een nieuw medicijn ontdekken of een symfonie schrijven die zelfs Beethoven jaloers zou maken. Een wonderbaarlijke transformatie is dus onwaarschijnlijk.

Tags: