De 5 meest voorkomende ouderdomskwaaltjes

Naarmate je ouder wordt kun je steeds vaker last krijgen van verschillende kwaaltjes. Hieronder lees je welke 5 kwaaltjes het meeste voorkomen en hoe je ze kunt verlichten.

1. Slappe spieren

Totdat je ongeveer een jaar of 30 bent blijven je spieren groeien. Hierna wordt het lastiger en begin je spiermassa te verliezen. Wat hierbij belangrijk is, is het voldoende tot je nemen van eiwitten. Dit zijn de natuurlijke bouwstenen van spieren. Probeer daarnaast elke dag wat beweging te krijgen, een stukje wandelen of fietsen helpt al om slappe spieren tegen te gaan. Mochten de spieren al verslapt aanvoelen is het aan te raden om te gaan wandelen met een rollator.

2. Zicht

Dit zal geen verrassing zijn, tegenwoordig is het heel normaal om een bril te dragen, ook op jonge leeftijd. Normaal gezien gaat vanaf ongeveer je 40ste levensjaar je zicht achteruit. Om je ogen te verlichten van ongemakken is het handig om een zonnebril te dragen, deze zijn er in verschillende bruintinten. Er bestaan ook zonnebrillen die van kleur veranderen, wat handig is als je niet steeds van bril wilt veranderen.

3. Smaakpapillen veranderen

Je smaakpapillen geven tijdens het eten signalen door, over hoe het eten smaakt. Door de jaren heen veranderd je smaakt sowieso al maar naarmate je ouder wordt komen deze signalen minder goed door en proef je dus minder van je eten. Probeer niet te veel zout te gaan eten, in plaats daarvan kun je beter verschillende kruiden uitproberen.

4. Zwakkere botten

Al jaren wordt er gezegd dat je van melk sterke botten krijgt. Dit komt doordat calcium, wat in melk voorkomt, zorgt voor botaanmaak en het behoud van botten. Vanaf een dat je ongeveer 30 jaar oud bent gaat je botaanmaak achteruit. Hierdoor kun je sneller botbreuken krijgen. In combinatie met zwakkere spieren is het hierbij handig om gebruik te maken van een scootmobiel voor lange afstanden.

5. Gehoorproblemen

Hetzelfde als je zicht, gaat ook je gehoor met de jaren achteruit. Dit heeft te maken met alle kleine haar-celletjes in je oor die afbreken. Vaak zijn geluiden met een hoge toon, als eerste niet meer goed hoorbaar. Om je gehoor te beschermen is het belangrijk om oordoppen te dragen als je in een omgeving bent waar harde geluiden zijn.