Een beugel als volwassene

Waar je vroeger vrijwel alleen maar kinderen met een beugel rond zag lopen, zie je tegenwoordig ook steeds vaker volwassenen met een beugel. Bij de orthodontist zie je dan ook steeds vaker volwassenen in de wachtkamers zitten. Een reden hiervoor kan zijn dat deze mensen vroeger nooit de mogelijkheid hebben gehad tot het dragen van een beugel. Toen was het namelijk nog veel minder vanzelfsprekend dan nu. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er geen orthodontist in de buurt zat, of dat het simpelweg te duur zou zijn. Omdat niemand tegenwoordig meer raar opkijkt van een beugel, is de drempel om aan orthodontie volwassenen te beginnen voor de meesten steeds lager geworden.

Wanneer je tanden niet staan zoals ze zouden moeten staan, kan dit gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben. Zo is het mogelijk dat de wangspieren continu gespannen zijn, omdat de tanden niet goed gegroeid zijn. Na een langere periode kan dit behoorlijk veel zeer gaan doen. Ook kan het voorkomen dat verkeerd gegroeide tanden een belemmering zijn voor praten en eten. Dit kan erg gevaarlijk zien, aangezien de kans op stikken dan veel groter is.

Hoe fijn het ook is dat ook volwassenen beugels kunnen dragen, er zitten ook nadelen aan verbonden. Zo zijn de botten vaak al volgroeid, wat het proces langzamer doet verlopen. Een beugel drukt namelijk voortdurend druk uit op de tanden of de kaak. Bij kinderen zijn deze onderdelen vaak nog erg zacht en soepel, waardoor het makkelijker de gewenste vorm aanneemt. Omdat dit bij volwassenen niet het geval is, duurt het langer en kan het ook pijnlijker zijn. Wanneer er niet alleen een correctie aan de tanden plaats moet vinden, maar ook aan de kaak, is het in sommige gevallen zelfs nodig om dit operationeel te laten doen, omdat de kaak dan niet eer gecorrigeerd kan worden. Wanneer u wilt weten wat voor u de beste keuze is, kunt u het beste een orthodontist raadplegen.

Tags: