Groene smoothies en groenteshakes zijn lekker en supergezond

Een groene smoothie of groenteshake is een heerlijk tussendoortje. Het helpt als je wilt afvallen, je krijgt er meer energie door en het verbetert je algehele gezondheid. Reden temeer om eens een lekker smoothie of shake te maken.

Welke groente en fruit kun je verwerken in smoothies en shakes?

Bijna alle groente en fruit zijn geschikt. Voor het meeste voordeel voor je gezondheid, is de beste keus groente die je rauw kunt eten. Je kunt gekookte groente in je shake verwerken, maar dan zitten er minder vitamines en mineralen in.

De basis is altijd water, melk, amandelmelk, sojamelk, cashewmelk, kokosmelk of vloeibare (biogarde) yoghurt.

Een voorbeeldlijstje van de te gebruiken groenten: spinazie, andijvie, boerenkool, broccoli (gekookt), sla, paksoi, courgette (gekookt), raapstelen en postelein. Voor het toe te voegen fruit kun je bijvoorbeeld een geschilde appel, geschilde peer, mango, bananen, avocado, kiwi, limoen en sinaasappels gebruiken. Avocado is zowel fruit als groente te noemen. Er zitten geen suikers in. Om het geheel nog lekkerder te maken kun je er bijvoorbeeld kruiden in doen zoals koriander, peterselie, munt en alfalfa. Zaden zoals hennepzaad, chiazaad, lijnzaad en sesamzaad zijn natuurlijk supergezond. Een dadel erin verwerkt, honing of stevia maakt je smoothie wat zoeter. Gember geeft je smoothie weer iets pittigs.

Je kunt eenvoudig groene smoothie recepten zelf maken, zoals deze:

Een groene avocado smoothie recept voor 1 persoon:

  • ½ avocado
  • 1 banaan
  • handje spinazie
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 100 ml ongezoete amandelmelk of andere melk
  • 100 ml water

Recept groenteshake:

  • Andijvie in kleine stukjes gesneden, 1 flinke hand
  • 1 avocado
  • 1 banaan
  • 300 ml melk of 200 ml melk en 100 ml water

Dit zijn twee voorbeelden. Je kunt naar je eigen smaak ingrediënten omwisselen of er een andere smaak aan toevoegen.

Let wel op als je groene smoothie recepten van internet haalt, dat je de hoeveelheid van twee stuks fruit niet overschrijdt. Dat is de maximale hoeveelheid (fruit) suiker die je per dag zou moeten gebruiken.

Veel plezier met het maken van je eigen groene smoothie of groenteshake!