Hoe wordt een koffieboon een kopje koffie?

Hoe kan het, dat een rode vrucht die aan de andere kant van de wereld aan een plant groeit uiteindelijk als donker drankje in jouw beker eindigt?

De koffieboon

Misschien heb je er nooit echt over nagedacht waar je koffie nu eigenlijk vandaan komt. Misschien wist je helemaal niet wat een koffieboon nu eigenlijk precies is. Weet je alleen dat het bruine, harde bonen zijn die je kunt vermalen in een molentje of machine.

Wist je dat een koffieboon eigenlijk helemaal geen boon is? Het zijn de zaden van de vruchten die aan de koffieplant, de Coffea, groeien. Deze vruchten, steenvruchten om precies te zijn, zijn rood, het lijken een soort harde besjes. Maak je deze open dan vind je er een aantal groene zaden in die nog nauwelijks lijken op de koffiebonen die jij in je machine gaat malen. Toch zijn het deze zaden die wij in de volksmond ‘koffiebonen’ zijn gaan noemen.

Van groen naar bruin

Hoe die groene zaden veranderen in donkere koffiebonen? Door ze eerst te drogen, en daarna te branden. Zo ontstaat die donkere, harde bonen die je zelf kunt kopen en gebruiken in een apparaat dat ervoor geschikt is. In Nederland zijn steeds meer, en steeds makkelijker goede koffiebonen te koop. Onder goede koffiebonen verstaan we meestal de arabica-koffiebonen, die van oorsprong uit Ethiopië komt. Tegenwoordig zijn Brazilië, Colombia, Mexico, El Salvador, Guatemala en Costa Rica belangrijke producenten.

Arabica-koffiebonen hebben een mildere en aromatischere smaak dan de andere belangrijke soort, robusta. Over het algemeen zegt het percentage arabica iets over de kwaliteit van de melange: 100% arabica is de hoogste kwaliteit.

Ook de manier waarop de vruchten worden verwerkt zegt iets over de kwaliteit van de koffiebonen. Goede koffiebonen komen van rijpe vruchten, die het liefst met de hand worden geplukt. Zo weet je zeker dat je alleen de rijpe te pakken hebt, zeker als er ook na de pluk nog een extra check wordt uitgevoerd.

Naar Nederland

De meeste koffiebonen die naar Nederland worden geëxporteerd zijn nog groen, en dus ongebrand. We hebben het hier over ruimschoots meer dan 150 miljoen kg ongebrande koffiebonen, die in Nederland worden verwerkt. Daarnaast worden er ook nog tientallen miljoenen kilo’s gebrande koffie en koffie-extracten Nederland binnen gevoerd.

Veel van deze koffie belandt uiteindelijk in de supermarkt, maar een deel ervan gaat natuurlijk ook naar de koffie speciaalzaken. Dit aantal groeit de laatste jaren enorm. Wil je zelf ook een koffiezaak, dan kun je zelf iets opstarten of natuurlijk franchisenemer worden. Het voordeel van franchisenemer worden is dat het concept en de naamsbekendheid al vast staan, terwijl je toch écht kunt ondernemen.

Tags: