Hoe werkt mediation?

Je hebt de stap gemaakt om een mediator in te schakelen. Dat is natuurlijk al erg knap, maar er komt nog een hoop bij kijken. Zo zijn er eigenlijk een aantal stappen die volgt en het is van te voren goed om te weten wat je een beetje kunt verwachten. 

Intakegesprek 

De eerste afspraak is een kennismakingsgesprek of intake. Tijdens dit gesprek legt de mediator uit wat mediation precies inhoudt en wat je kunt verwachten van het proces. Het verschilt natuurlijk iedereen voor wat voor redenen je mediation nodig hebt en vandaar dat er bij iedereen andere punten belangrijk zijn. Iedereen krijgt rustig de tijd om hun kant van het verhaal te vertellen en komt het een beetje op gang. 

Het begin 

Mocht je het eens zijn met alles valt er nog wat papierwerk te tekenen. In de overeenkomst worden alle afspraken op papier gezet, zoals de vertrouwelijkheid en de geheimhouding, de aard van het conflict en de kosten. Daarnaast verklaart de mediator in deze mediationovereenkomst dat alle partijen actief meewerken aan de oplossing van het conflict en dat de mediator zelf geen enkel belang heeft bij de uiteindelijke oplossing voor het conflict.

Vervolg afspraken

Tijdens de zogeheten mediation bijeenkomsten verzoekt de mediator beide partijen om dus zijn of haar kant van het conflict te vertellen. Aan het eind van iedere bijeenkomst komt er een soort conclusie en bespreek je wat de voortgang is. Sommige mediators maken gespreksverslagen, maar dit is niet altijd het geval. Het is wel handig om te weten waar er nog aan gewerkt moet worden. Zo houd je al het ware een goed overzicht en kunnen er achteraf ook geen dingen worden bepaald waar helemaal niet over is gesproken. Je voorkomt zo dat een situatie ook uit de hand loopt. Maar zo heeft iedere mediator een eigen aanpak. 

Oplossingen 

Zodra alle belangen in kaart zijn gebracht, wordt er gezamenlijk op zoek gegaan naar een uitkomst waar iedereen tevreden mee kan zijn. De mediator is hier erg belangrijk, want hij of zij kent de verschillende technieken om jullie daarbij te helpen. Ook kan een mediator aangeven of deze keuzes en oplossingen wel zo realistisch zijn om te behalen. Veel mensen willen al snel heel veel en dan gaat het juist verkeerd. Neem al het advies daarom goed in je op. 

Vaststellingsovereenkomst

Als er uiteindelijk een oplossing gevonden is die naar tevredenheid is van alle partijen, dan legt de mediator deze oplossing vast in een vaststellingsovereenkomst. Het kan even duren, maar mediation helpt nooit als je er haastig mee omgaat. De overeenkomst is belangrijk, omdat hierin alle afspraken die je hebt gemaakt staan beschreven. Beide partijen moeten zich aan al deze afspraken houden en vandaar dat er zwart op wit staat. Zo kom je er niet meer onderuit en dat is maar goed ook. Door de overeenkomst te ondertekenen verklaren zowel jij als de andere partij dat jullie je houden aan al de gemaakte afspraken. Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond en dat zal tevens ook de laatst afspraak zijn. 

Het gaat dus zeker niet allemaal vanzelf en je moet er echt de tijd en moeite in willen steken. Vaak is dit ook wel het geval en heb jij je niks om verder druk over te maken. De mediator zal alles in goede banen lijden en jij doet simpelweg wat er van je wordt gevraagd. Neem voor goede begeleiding een kijkje op de website van Buitengewoon Mediation

Tags: