Als je diabetes hebt kun je gebruik maken van een glucose sensor. Het maakt hierbij niet uit of je diabetes type 1 of 2 hebt. Het wordt vooral gebruikt bij mensen die iedere dag meermaals insuline moeten spuiten. Een glucose sensor werkt namelijk een stuk eenvoudiger en sneller dan iedere keer die vingerprikken.
Hoe werkt de glucose sensor?
Door middel van een heel klein naaldje in de arm wordt de glucose sensor bevestigd. De sensor krijgt hierdoor de mogelijkheid om constant de waardes te registreren. De glucosewaarden kun je opvragen wanneer jij dat wilt. Het enige wat je hier voor nu nog hoeft te doen is het de sensor scannen met je mobiele telefoon. Hier is een app voor beschikbaar. Alles wordt netjes in een overzicht gezet met behulp van een grafiek. Zo kun je alles overzichtelijk terugzien. De glucose sensors kun je tot wel twee weken gebruiken, daarna stoppen ze met kleven en moet je het vernieuwen.
Glucose sensor voordeelen
De glucose sensor biedt een heleboel voordelen die het jouw leven een stuk makkelijker maken. De eerste voordeel is dat de registratie van je glucosewaardes meer informatie biedt dan wanneer je een normale prik uitvoert. De tweede voordeel is dat het een stuk eenvoudiger wordt om je glucosespiegel onder controle te houden. Hierdoor ga je je een stuk beter voelen en verminderen de afspraken bij de huisarts. Daarnaast is het ook bewezen de kwaliteit van leven verhoogt wordt door het gebruik van deze glucose sensors.
Worden Glucose sensors vergoedt?
De glucose sensors worden sinds begin 2020
voor patiënten met diabetes type 1 en 2 in Nederland volledig vergoed door de
zorgverzekering vanuit het basispakket. Deze beslissing is genomen omdat het
bewezen werd dat de levenskwaliteit van de patiënten hierdoor verhoogde. Je
dient hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zorg dat de arts waar
je onder behandeling staat zijn akkoord geeft en vraag informatie aan over hoe
je de glucose sensor moet gebruiken.
Bron: Diabetescentrale
Recente reacties