Worden voedingssupplementen gedekt door mijn zorgverzekering?

Voedingssupplementen zijn in veel uitvoeringen verkrijgbaar. Kort gezegd bevatten ze mineralen, vitaminen en bioactieve stoffen. Ze dienen als aanvulling voor de voeding de je zelf dagelijks al binnenkrijgt. Als ze nodig zijn voor de goede werking voor het lichaam, worden ze dan ook vergoed door je zorgverzekering 2021?

Orthomoleculaire geneesmiddelen
Het nut van voedingssupplementen is het sterker maken van het lichaam.
Om die reden worden ze bestempeld als aanvullende geneeskunde.
Er vindt dus geen vergoeding plaats vanuit de basisverzekering.
Dit was in het verleden wel het geval, maar de laatste jaren is de vergoeding door de regering geschrapt uit de basisverzekering. De voedingssupplementen worden omschreven als alternatieve geneeswijzen. Wil jij een vergoeding, dan is het nodig, hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vergoeding uit aanvullende verzekering
De aanvullende verzekeringen bieden bij sommige zorgverzekeraars wel ruimte voor vergoeding van de voedingssupplementen. Niet alle zorgverzekeraars hebben dit echter opgenomen in hun aanvullende pakketten. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de wijze waarop de aanvullende verzekering is afgesloten.

Ook al heb je een aanvullende verzekering afgesloten, de kans is groot, dat de zorgverzekeraar uitsluitend een vergoeding verstrekt als jouw behandelaar is aangesloten bij één van de volgende organisaties:

Stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)
Beroepsvereniging ”Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde’
(MBOG)

Goede verzekeraar kiezen
Bij een uitgebreide, aanvullende verzekering wordt er ook vaak een hoger bedrag vergoed als het gaat om voedingssupplementen.
De bedragen die eventueel vergoed worden verschillen wel enorm tussen zorgverzekeraars.

Zo zijn er aanvullende modules waarbij een maximum van 200 euro per jaar wordt vergoed.
Er zijn echter ook zorgverzekeraars, die bij hun meest uitgebreide aanvullende verzekering, een bedrag van maar liefst 1000 euro per jaar vergoeden.

Als jij weet dat je veel gebruik moet maken van de voedingssupplementen, dan is het goed om je te verdiepen in de beste zorgverzekering op dat gebied.
Natuurlijk is niet alleen de dekking van voedingssupplementen belangrijk.

Je grondig verdiepen in alle voor- en nadelen van een zorgverzekeraar, geeft een goed beeld van het geheel van voorwaarden en dekkingen.