Beginnen met gezonder eten en afvallen? 4 tips!

Wil je al maanden gezonder gaan eten? Maar heb je altijd wel een excuus om dit niet te doen? Zeg je iedere maandag opnieuw te beginnen en is dit goede voornemen na enkele dagen alweer gebroken? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Gezond eten is namelijk makkelijker en leuker dan je denkt. Je huidige eetgewoontes veranderen betekent niet dat je nooit meer iets lekkers mag. Sterker nog: gezond eten kan juist heel lekker en gevarieerd zijn. Even bij de supermarkt online bestellen en je kunt beginnen. Maar waar let je dan op? En hoe zorg je ervoor dat je dit gezondere voedingspatroon nu wel vol kunt houden? Wij geven 4 tips!

1.     Stop met streven naar perfectie

Veel mensen werken volgens het ‘alles of niets’ principe. Zodra ze een keer zondigen hebben ze direct het idee dat ze gefaald hebben en dan maar gewoon op de oude voet door kunnen gaan. Dit is echter de grootste fout die je kunt maken. Van een keertje iets ongezonds eten word je echt niet direct dik en zal ook niet al je harde werk van de afgelopen tijd teniet worden gedaan. Stop met streven naar perfectie. Bedenk gewoon opnieuw: ‘wat te eten morgen?’ en begin met een frisse lei. Door jezelf minder druk op te leggen zal je merken dat het veel makkelijker wordt om het gezonde voedingspatroon vol te houden. Je mag echt nog wel een keer een stukje taart eten of een keer buiten de deur eten. Geen schuldgevoelens, gewoon genieten. En de volgende dag weer opnieuw beginnen.

2.     Eet kleinere porties

Let jij enorm goed op wat je eet, maar lijk je maar niet af te vallen? Dan is het verstandig om ook je portiegroottes eens goed te beoordelen. Juist door jezelf te overeten kun je ongemerkt aankomen. En ja, dat betekent ook dat je de inname van fruit moet beperken. Hoewel dit een zeer gezond alternatief is voor andere zouthoudende producten, kan een overdaad aan fruit ook de nodige calorieën opleveren. Iets waardoor je ongemerkt toch nog een hoop kunt aankomen.

Vooral in het begin van een gezond voedingspatroon kan het verstandig zijn om je porties af te wegen en calorieën te tellen. Naarmate de tijd vordert kan je dit waarschijnlijk zonder keukenweegschaal heel goed zelf inschatten, maar tot die tijd is dit een fijn hulpmiddel om jezelf niet meer te overeten. Doe dit niet alleen wanneer je zelf kookt, maar ook wanneer je een keer voor het gemak van online eten bestellen kiest. Zo voorkom je onnodige calorieën en leer je te eten tot je lichaam genoeg heeft gehad.

3.     Drink meer water


Wist je dat ons lichaam slecht onderscheid kan maken tussen trek en dorst? Hierdoor kan het heel goed zo zijn dat je een hongergevoel ervaart terwijl je eigenlijk juist meer zou moeten drinken. In plaats van direct naar een tussendoortje te grijpen, kan het dan ook verstandig zijn om eerst even een aantal glazen water te drinken. Nog steeds trek? Dan is je energiepeil waarschijnlijk echt te laag. De kans is echter groot dat je juist verzadigd voelt nu. Een simpele oplossing om minder te eten.

Bovendien kan het ook slim zijn om bij iedere maaltijd een groot glas water te drinken. Dit vult enorm, waardoor je jezelf minder snel zult overeten. Verwen je jezelf een keer met food delivery amsterdam netherlands Butlon? Serveer hier dan in elk geval een groot glas water bij. Zo spaar je een hoop onnodige calorieën uit!

4.     Spaar calorieën

Wil je al een tijdje eten in enschede? Reserveer dan van tevoren alvast een plekje en probeer de dagen voorafgaand aan de reservering alvast wat calorieën te sparen. Zo weet je zeker dat je – zelfs als je je een avondje flink laat gaan – dit vrijwel niet te zien zal zijn op de weegschaal.

Tags: